Δράσεις
 
Φοιτητικός διαγωνισμός για τη δημιουργία λογοτύπου και αφισών για την προβολή της ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου 2013

Σχεδιασμός από Στέφανη Παπαδοπούλου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σχεδιασμός από Στέφανη Παπαδοπούλου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Λογότυπο: Ένα γραφικό έμβλημα που περικλείει τις εκπαιδευτικές αξίες της Κυπριακής Εκπαίδευσης (βιβλίο), μαζί με τις κλιματολογικές αδιάλλακτες και ηλιόλουστες αξίες της Κύπρου. Αναπαριστά, επομένως, ένα βιβλίο σε στάση πρόσοψης με σελίδες που γυρίζουν σε διάφορες γωνίες και παράλληλα έναν ήλιο με ακτίνες. Με τον τρόπο αυτό, συγχωνεύονται δυο σταθερές και αμετάβλητες αξίες: η εκπαιδευτική ποιότητα και το ηλιόλουστο κλίμα της Κύπρου.
Αφίσα: Μια εικονική σύνθεση που αναπαριστά τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ευελιξίας της Κυπριακής φοιτητικής ζωής, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Οι αναμνήσεις (φωτογραφική), η ζέστη (κρύος καφές, σάνδαλα), ο ηλιόλουστος καιρός (γυαλιά ήλιου), αναπαρίστανται ως αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής ενός φοιτητή σε συνδυασμό με την καθημερινή του μελέτη: βιβλία, γραφική ύλη κτλ.
Σχεδιασμός από Μαρία Χατζηδαυίδ, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σχεδιασμός από Μαρία Χατζηδαυίδ, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Λογότυπο: Είναι εμπνευσμένο από τη μορφή του παραδοσιακού κυπριακού τσέστου. Το κυκλικό του σχήμα, καθώς και οι λεπτομέρειες στην πλέξη του, τον συνδέουν με την ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η σύγχρονη προσέγγιση του σχεδιασμού του, σε συνδυασμό με την παλέτα των χρωμάτων της κυπριακής σημαίας, αλλά και της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, δημιουργούν πρόσθετα οπτικά μηνύματα που σχετίζονται με τον ήλιο, την ολοκλήρωση και τη φώτιση.
Αφίσα: Παρουσιάζεται ό,τι ξεχωριστό μπορεί να προσφέρει η Κύπρος στο φοιτητή. Ένα ψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, μια άνετη ζωή μέσα σε μια Ευρωπαϊκή χώρα όπου η θάλασσα και ο ήλιος είναι πρωταγωνιστές.
Σχεδιασμός από Έμιλη Αβρααμίδου, Πανεπιστήμιο Frederick. Σχεδιασμός από Έμιλη Αβρααμίδου, Πανεπιστήμιο Frederick.
Λογότυπο: Είναι εμπνευσμένο από την ανώτερη εκπαίδευση και τα χαρακτηριστικά της Κύπρου. Μέσα από τα χρώματά του εκφράζεται η απλότητα και η λιτότητα. Παράλληλα, συμβολίζει τη μάθηση, αφού δίνει την εντύπωση ανοικτού βιβλίου ή ενός φύλλου χαρτιού που ήταν διπλωμένο, δείχνοντας ότι ανοίγουμε τους ορίζοντες μας για ένα καλύτερο αύριο στην εκπαίδευση.
Αφίσα: Βασίζεται στα στοιχεία της φοιτητικής ζωής, στην ποιότητα, στην πολυπολιτισμικότητα, προβάλλοντας παράλληλα την ταυτότητα της κυπριακής εκπαίδευσης, εμπνευσμένη από τα χαρακτηριστικά της Κύπρου (γεωγραφική θέση, περιβάλλον, κτλ). Επίσης, είναι βασισμένη σε σύμβολα και εικονίδια, δείχνοντας τους τρόπους επικοινωνίας του φοιτητή και προβάλλοντας τη φοιτητική ζωή γενικότερα.
Σχεδιασμός από Ελίνα Γλαύκου, Πανεπιστήμιο Frederick. Σχεδιασμός από Ελίνα Γλαύκου, Πανεπιστήμιο Frederick.
Λογότυπο: Αντικατοπτρίζει το φιλικό περιβάλλον της Κύπρου σε σχέση με την εκπαίδευση. Μεταφορικά δείχνει ένα ανοιχτό βιβλίο. Βάζοντάς το πλάγια, φανερώνεται η δυναμική της εκπαίδευσης. Τα χρώματα δηλούν το άπλετο φως και τη δυναμική της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου στη Μεσόγειο.
Αφίσα: Παρουσιάζεται ένα μολύβι με σχεδιαστικό τρόπο έτσι ώστε να φαίνεται ένα σημείο μόνο. Μέσα στο μολύβι, με αφαιρετικό σχεδιαστικά τρόπο, διακρίνεται το περιστέρι, σύμβολο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μαύρο και κίτρινο χρώμα υπερέχουν δίνοντας μια δυναμική και μια αμεσότητα στην κατανόηση των μηνυμάτων. Η φράση του Νέλσον Μαντέλα δίνει μια αίσθηση οικουμενικότητας για την εκπαίδευση.
Σχεδιασμός λογοτύπου από Βασίλη Βασιλείου και Θεοδώρα Γεωργιάδου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σχεδιασμός λογοτύπου από Βασίλη Βασιλείου και Θεοδώρα Γεωργιάδου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Απεικονίζει ένα ανοιχτό βιβλίο μέσα από το οποίο ανατέλλει ο ήλιος. Έπειτα ο θεατής ανακαλύπτει πως οι σελίδες του βιβλίου μετατρέπονται σε κύμα και η εξωτερική γραμμή σε ένα σχεδιαστικά απλοποιημένο πουλί. Το βιβλίο επικοινωνεί την ιδέα της εκπαίδευσης, έπειτα ο ήλιος και το κύμα καθοδηγούν τον θεατή στο να συσχετίσει αυτήν την ιδέα με το νησί. Ο ήλιος συμβολίζει επίσης πολλά από τα θετικά τα οποία κάποιος βιώνει μέσω της εκπαίδευσης στη Κύπρο, όπως η εσωτερική δύναμη, η δημιουργικότητα και η ανάπτυξη. Στη συνέχεια, το πούλι, σαν οικουμενικό σύμβολο της ελευθερίας, επικοινωνεί το μήνυμα πως η μόρφωση είναι σημαντικό προαπαιτούμενο της ελευθερίας του ατόμου και αφού έχει ανοιχτά τα φτερά προϊδεάζει το μήνυμα του ταξιδιού, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δηλαδή "Το ταξίδι της Γνώσης".
Σχεδιασμός αφίσας από Ραφαέλα Νικοδήμου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σχεδιασμός αφίσας από Ραφαέλα Νικοδήμου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Αφίσα: Προβάλλει με δημιουργικό και πρωτότυπο τρόπο την Ανώτερη Εκπαίδευση στη Κύπρο. Το κλαδί της ελιάς συμβολίζει ένα γερό θεμέλιο και το πουλί που είναι ‘έτοιμο να πετάξει’ επικοινωνεί την ανάγκη για μια νέα αρχή. Το σχέδιο και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται αναδεικνύουν τη κυπριακή κουλτούρα/τέχνη.
Σχεδιασμός αφίσας από Αθηνά Τσολλάκη, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σχεδιασμός αφίσας από Αθηνά Τσολλάκη, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Αφίσα: Απεικονίζει μια πολύχρωμη και ονειρική πόλη. Ο ήλιος, τα φωτεινά χρώματα, τα κύματα της θάλασσας και ο παιχνιδιάρικος ουρανός, γεμάτος θετικά συνθήματα δημιουργούν το μήνυμα.
Σχεδιασμός από Λουίζα Αργυρού, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σχεδιασμός από Λουίζα Αργυρού, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Λογότυπο: Απεικονίζει το καπέλο αποφοίτησης, τη φούντα, την πυραμίδα της εκπαίδευσης και ένα κλειστό λυγισμένο βιβλίο. Με την επανάληψη τους σχηματίζουν ένα κύκλο που συμβολίζει την ομαδικότητα, την συνεργασία. Τα χρώματα συμβολίζουν την ειρήνη, τη δύναμη, το χαλκό της Κύπρου και τα κλαδιά ελιάς.
Αφίσα: Η ιδέα που διαφαίνεται είναι η εξέλιξη του ανθρώπου προσωπικά και επαγγελματικά μέσα από την Ανώτερη Εκπαίδευση της Κύπρου, η οποία επιτυγχάνεται από τη συνεργασία, την ομαδικότητα, την ειρήνη, τη φιλία. Παράλληλα με την εξέλιξη, τα εικονογράμματα προβάλλουν την αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας.

Υπηρεσία Διαδικτύου και Επικοινωνίας - Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού