Euromed

Η Ευρωμεσογειακή Eταιρική Σχέση ξεκίνησε το 1995 με την ονομασία Διαδικασία της Βαρκελώνης, στη Ευρω-μεσογειακή διάσκεψη της Βαρκελώνης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η πρόθεση της "εταιρικής σχέσης" είναι "να ενισχύσει τις σχέσεις με τις χώρες των περιοχών Μashriq και Maghreb". Η εταιρική σχέση έθεσε τα θεμέλια για τη διαμόρφωση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, ένα θεσμό που προσθέτει, χωρίς να αντικαθιστά, την Ευρωμεσογειακή Eταιρική Σχέση.

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2004, έφερε δύο ακόμη χώρες της Μεσογείου (Κύπρος και Μάλτα) στην Ένωση, ενώ πρόσθεσε συνολικά 10 ακόμα χώρες στον αριθμό των κρατών μελών. Ως αποτέλεσμα, η Ένωση για τη Μεσόγειο αποτελείται σήμερα από 43 μέλη:
  • Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και
  • Τις 16 χώρες εταίρους που είναι οι εξής: Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, η Μαυριτανία, το Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Παλαιστινιακά Εδάφη, Συρία, Τυνησία και Τουρκία.
Τα τέσσερα κεφάλαια της συνεργασίας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Βαρκελώνης είναι τα εξής:
  • Πολιτική και Ασφάλεια
  • Οικονομικών και Εμπορίου
  • Κοινωνικο-πολιτισμική
  • Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
Εκτός από αυτά τα τέσσερα κεφάλαια της συνεργασίας, έξι συγκεκριμένα έργα που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ανάγκες των περιφερειών της Ευρωμεσογειακής ζώνης, τα οποία θα ενισχύσουν την προβολή της εταιρικής σχέσης είναι τα εξής:
  • Απορρύπανση της Μεσογείου. Αυτό το ευρύ έργο περιλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη χρηστή περιβαλλοντική διακυβέρνηση, την πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τη διαχείριση των υδάτων, τη μείωση της ρύπανσης και την προστασία της βιοποικιλότητας της Μεσογείου.
  • Θαλάσσιες και Χερσαίες Αρτηρίες. Ο σκοπός αυτού του σχεδίου είναι να αυξήσει και να βελτιώσει την κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των ανθρώπων σε ολόκληρο τον Ευρωμεσογειακό χώρο μέσω της βελτίωσης των λιμένων της, και την κατασκευή αυτοκινητόδρομων και σιδηροδρόμων. Συγκεκριμένα, οι διακηρύξεις του Παρισιού και της Μασσαλίας αναφέρονται στην κατασκευή τόσο της σιδηροδρομικής σύνδεσης Trans-Maghrebi όσο και αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία.
  • Προστασία των πολιτών. Το σχέδιο προστασίας των πολιτών στοχεύει στη βελτίωση της πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Ο τελικός στόχος είναι να «φέρει τις μεσογειακές χώρες εταίρους, προοδευτικά πιο κοντά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Προστασίας Πολιτών.
  • Ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα: Ευρω-Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Τον Ιούνιο του 2008, το Ευρω-Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, που προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εγκαινιάστηκε στο Piran (Σλοβενία). Οι υπουργοί Εξωτερικών που συγκεντρώθηκαν στη Μασσαλία το 2008, ζήτησαν επίσης τη δημιουργία ενός άλλου Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην πόλη Fes του Μαρόκου. Στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού, οι 43 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν ότι ο στόχος του έργου είναι η προώθηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και η δημιουργία στο μέλλον της «Ευρω-Μεσογειακής Περιοχής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Επιστημών και Έρευνας».
  • Η Μεσογειακή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η προώθηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των χωρών της Ένωσης για τη Μεσόγειο με την «αξιολόγηση των αναγκών των επιχειρήσεων αυτών, τον καθορισμό πολιτικών λύσεων και την παροχή πόρων υπό μορφή τεχνικής βοήθειας και χρηματοδοτικών μέσων».
Όσον αφορά τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας στην οποία η Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης συμμετέχει ενεργά, μια Υπουργική Διάσκεψη έλαβε χώρα στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου 2007. Η δεύτερη Υπουργική Διάσκεψη, μεταξύ άλλων θεμάτων, αναμένεται να διευρύνει τη δραστηριότητα του τομέα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε «Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Έρευνα και Καινοτομία». Αναμένεται επίσης να συζητήσει την ανάπτυξη του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου και την αναγνώριση του ως μέρους του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου.